Een jacht, schip of scheepje getekend door Willem Nieland is anders.

Niet anders omdat het persé anders moet, nee omdat het wat wil toevoegen aan dat wat er al is.

Klinkt vernieuwing in tijdloos ogende motor- en zeiljachten raar? Hij denkt van niet. Het is het kennen van je klassiekers, the ‘law and order’ van de zee en dagelijkse vaarpraktijk, maar tegelijkertijd open staan voor alles wat letterlijk en figuurlijk beweegt in zijn wereld en die van zijn klant. Dit om steeds maar tot verbetering te komen, steeds weer het onderste uit de kan te halen binnen de gestelde lengte of het budget. Creativiteit niet alleen als jachtarchitect, maar ook in de vorm van ‘down to earth’ vindingrijkheid.

Trendy mag, maar dan toch graag even anders; met een duidelijk toegevoegde waarde. Juist dat beetje om er net weer even uit te steken.

Praktisch in het gebruik is een must! Het mag, nee moet allemaal mooi, mag klassiek of modern, wel of niet trendy zijn, maar ‘het moet wel werken’.Veel te vaak wordt iets moois lelijk omdat het stoort na verloop van tijd. Functionaliteit van iets kan aan de andere kant dingen mooier maken. De kunst is en vooral de uitdaging, steeds weer alles te verenigen Betekent dat altijd een dure boot, of eentje met compromissen? Wij wegen alle keuzes voor u (en met u) met de grootste zorgvuldigheid. Daarnaast steken wij veel energie in een goede cad/cam werkvoorbereiding om de bouw zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.

Soms kan meer ook minder zijn; Meer snelheid onder zeil met minder of dezelfde moeite, dan wel minder brandstofverbruik bij dezelfde snelheid. Meer plezier aan boord met wellicht minder ergernissen, een mooi en goed gebouwd schip in wellicht toch minder uren,enfin….

Mogen we nog dromen? Natuurlijk, het is een must! Zonder zweverigheid is het gevoel dat je hebt bij je boot cruciaal. Varen is voor velen niet minder dan een manier van leven geworden.

Wat geeft trouwens na een lange tocht een lekkerder gevoel als voor anker liggend in je dinghy weg te roeien en steeds even terug te kijken naar die mooie lijnen? Wel, het gevoel dat je krijgt als je ergens binnen komt varen en iedereen zijn hoofd draait.